Διατροφή εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σωστή διατροφή εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Σε κάθε στάδιο κυήσεως, το έμβρυο δεν σταματά να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Η θαυματουργή αυτή διαδικασία οδηγεί σε μια σειρά από εντυπωσιακές αλλαγές, μεταμορφώνοντας ένα μικροσκοπικό κύτταρο σε ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον.

Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία του εμβρύου, φυσιολογικό βάρος γέννησης και αυξημένα ποσοστά επιβίωσης μητέρας και βρέφους.

Διατροφή εγκυμοσύνης: Ισχύει η φράση “τρώω για δύο”;

Η φράση “τρώω για δύο” είναι συχνά παρεξηγημένη.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες της εγκύου για θρεπτικά συστατικά αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάζονται οι ποσότητες της τροφής που καταναλώνονται.

Επιπρόσθετα, η αύξηση θερμίδων γίνεται ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης. Άρα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα της διατροφής και όχι στην ποσότητα.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην διατροφή κύησης

Eίναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ποικιλία τροφίμων σε μια διατροφή εγκυμοσύνης ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Φολλικό οξύ

Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και την πρόληψη των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Καλές πηγές φολλικού οξέος περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια και τα ενισχυμένα δημητριακά.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το σπανάκι, τα φασόλια και τα ενισχυμένα δημητριακά.

Ασβέστιο και διατροφή εγκυμοσύνης

Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Επιπλέον, βοηθά στην λειτουργία του κυκλοφορικού, μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προιόντα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα ενισχυμένα φυτικά γάλατα.

Βιταμίνη D

Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου και του εμβρύου. Υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προιόντα. Επίσης, την συνθέτει ο οργανισμός κατά την ηλιακή έκθεση.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα κατά την διατροφή εγκυμοσύνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου. Καλές πηγές ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), τα καρύδια, ο λιναρόσπορος κ.α.

Ακόμη, είναι σημαντικό η διατροφή εγκυμοσύνης να συμπεριλαμβάνει ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, πρωτεϊνες και σύνθετους υδατάνθρακες πάντε βέβαια ανάλογα με τις ανάγκες του καθε οργανισμού.

Τι πρέπει να αποφεύγεται στην διατροφή εγκυμοσύνης

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη για να μειώνεται ο κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων ή άλλων προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα :

  • Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα κρέατα και ψάρια
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προιόντα, χυμοί και φρούτα
  • Μαλακα τυριά (μπρι, μπλέ τυρί, καμαμπέρ κ.α)
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδρογόνο (σολομός, ξιφίας κ.α), που μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού
  • Επεξεργασμένα τροφιμα με υψηλά ποσά ζάχαρης και λίπους

Καφεΐνη και διατροφή εγκυμοσύνης

Οι έως τώρα μελέτες μαρτυρούν ότι μια μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δείχνει να είναι ασφαλής για το έμβρυο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), συστήνει στις μέλουσες μητέρες να καταναλώνουν έως 200mg καφεΐνη την ημέρα.

Καφείνη σε μεγάλες ποσότητες και

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση έχει συσχετιστεί με πολλά προβλήματα στα έμβρυα και ειδιαίτερα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει πλήρη αποχή από αλκοολούχα ποτά σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

αλκοόλ και εγκυμοσύνη

Δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη

Η δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η προτεραιότητα είναι η υγεία της μητέρας και η ανάπτυξη του εμβρύου και η απώλεια βάρους μπορεί να στερήσει από το σώμα και το έμβρυο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αντί για δίαιτα, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εστιάζουν σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που υποστηρίζει τις αυξημένες ανάγκες τους και οι λόγοι είναι διάφοροι:

Αυξημένες Θρεπτικές Ανάγκες

Κατά την εγκυμοσύνη, οι ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα αυξάνονται σημαντικά. Μια δίαιτα μπορεί να στερήσει από το σώμα αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ανάπτυξη του Εμβρύου

Το έμβρυο χρειάζεται μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη των οργάνων, των οστών και του νευρικού συστήματος.

Ενέργεια και Αντοχή

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται επιπλέον ενέργεια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

Αποφυγή Επιπλοκών

Η υπερβολική απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και προβλήματα υγείας για το μωρό.

Επιστημονική υποστήριξη στην διατροφή εγκυμοσύνης

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι θεμελιώδης για την υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του μωρού και η δημιουργία ενός εξατομικευμένου πρόγραμματος διατροφής θα εξασφαλίσει μια υγιή κύηση.

Σημαντικός υποστηρικτικός παράγοντας σε αυτό μπορεί να είναι ένας έμπειρος επιστήμονας της διατροφής που θα καθοδηγήσει την μέλλουσα μητέρα σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Ιατρό.

Τζωρτζίνα Δήμου Διατροφολόγος στην Σάμο

Αν χρειάζεστε επαγγελματία Διατροφολόγο μπορώ να σας εξυπηρετήσω. Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Σάμο και μπορούμε να συνεργαστούμε τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά μέσω Online συνδριών για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής κατα την εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε και θα χαρώ να συνεργαστούμε: