Η υγιεινή διατροφή και το τι ακριβώς αυτή σημαίνει, είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε στις μέρες μας.
Όμως, στην πράξη βλέπουμε ότι αρχίζουν οι δυσκολίες. Ενώ καταλαβαίνουμε τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό, την έχουμε συνδέσει με απαγορεύσεις και στερήσεις φαγητών. Αυτό όμως δεν ισχύει!
Τι εννοούμε υγιεινή διατροφή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθαρίζει ότι η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινών τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Χαρακτηρίζεται από επαρκής ενεργειακή πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, όπως επίσης και από ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων. Αυτές οι ομάδες ειναι τα δημητριακά, τα φρούτα τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, το κρεας, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα όσπρια, τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Συνεπως, η καθημερινή διατροφή θα πρέπει να διακρίνεται απο ποικιλία.
Γι’ αυτό, δεν υπάρχει “απαγορευμένη” τροφή για έναν υγιή οργανισμό.
Η υγιεινή διατροφή και τα οφέλη της
Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη βελτίωση και διατήρηση της συνολικής εικόνας ενός ατόμου.
Παρέχει στο σώμα απαραίτητα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και υγρά. Παράλληλα, δίνει σωστή θρέψη στον άνθρωπο, χωρίς έκθεση σε τοξικές ουσίες.
Μελέτες έδειξαν ότι με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής έως και δέκα χρόνια και να προστατέψει την υγεία από χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χοληστερίνη και η παχυσαρκία.
Υγιεινή Διατροφή και κορεσμός
Ο κορεσμός είναι η εκπλήρωση του σκοπού της αναζήτησης τροφής. Η πείνα μειώνεται καθώς ο κορεσμός αναπτύσσεται στο τέλος ενός γεύματος.
Με τον σωστό συνδυασμό τροφίμων μπορούμε να πετύχουμε κορεσμό. Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο έχει η σεροτονίνη. Η σεροτοτίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών του εγκεφάλου. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της, είναι ο έλεγχος της όρεξης μέσω του “μηχανισμού κορεσμού”.
Η σεροτονίνη δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο όταν έχουμε καταναλώσει επαρκείς ποσότητες φαγητού, σταματώντας με αυτό τον τρόπο την επιπλέον κατανάλωση τροφής. Αυτό γίνεται με τον σωστό συνδυασμό τροφίμων κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Τα τελευταία χρόνια, η Δυτικού τύπου διατροφή δυστυχώς υιοθετείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Τα χαρακτηριστικά αυτή της διατροφής είναι η κατανάλωση έτοιμων προπαρασκευασμένων γευμάτων, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά και η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με παράλληλα μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα (γλυκά, μπισκότα κ.α ) και σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί και ρύζι, ζυμαρικά) η διαδικασία της πέψης γίνεται πολύ γρήγορη και αυξάνονται ταχέως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το πάγκρεας θα εκκρίνει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία θα μειώσει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην αναζήτηση τροφής ακόμα και αν μόλις έχουμε φάει.
Αντίθετα, όταν το γεύμα περιλαμβάνει φυτικές ίνες (φρούτα , λαχανικά), σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί ολικής αλέσεως) και μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης, γίνεται καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης και της πείνας.
Το αποτέλεσμα του Δυτικού τύπου διατροφής είναι η παχυσαρκία, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη μορφή παγκόσμιας επιδημίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Επιπρόσθετα, έρευνες έδειξαν αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, ελλείψεις βιταμινών στον οργανισμό, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, διαβήτη και καρδιοπάθειες.
Υγιεινή διατροφή, όπως λέμε Μεσογειακή Διατροφή
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι εξ’ ορισμού ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής και από τα πιο μελετημένα και γνωστά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως.

Περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια και μέτρια κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται μακροπρόθεσμα με θετικά οφέλη σε χρόνιες ασθένειες.
Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής στον άνθρωπο είναι η μακροζωία, η ευζωία και λιγότερο πιθανή η εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι με έναν Μεσογειακό τρόπο διατροφής μπορεί κάποιος να χάσει βάρος, αλλά και να το διατηρήσει χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσει από τη διατροφή του ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια ασφαλής διατροφή για όλες τις ηλικιακές ομάδες μακροπρόθεσμα.
Καταλήγοντας
Η υγιεινή διατροφή είναι το “διαβατήριο” για μια ισορροπημένη διατροφή με οφέλη και στην ψυχική υγεία.
Μπορεί να είναι μια δια βίου επένδυση στη μελλοντική ευημερία βασισμένη στην Μεσογειακή διατροφή, έναν τρόπο ζωής με πολλά θετικά οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου.
Καμία τροφή δεν απαγορεύεται και αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα της κάθε τροφής που θα καταναλωθεί. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με διαφορετικές ανάγκες.
Διατροφική καθοδήγηση για υγιεινή διατροφή
Χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση για να υιοθετήσετε σωστές συνήθειες διατροφής χωρίς στερήσεις και περιορισμούς;
Μπορώ να σας υποστηρίξω είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά μέσω Online συνεδριών σε ποιότητα High Definition. Είμαι Διαιτολόγος στην Σάμο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Ευζωία και πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε και θα χαρώ να συνεργαστούμε:
- τηλεφωνήστε μου στο +30 2273 086101
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μου
- στείλτε μου email στο info@georginadimou.gr
Βιβλιογραφία
- Romagnolo D. and Selmin O., 2017, Mediterranean Diet and Prevention of Chronic Diseases.
- Salas-Salvadó J & Estruch R., 2013, “Towards an even healthier Mediterranean diet”.